Mind@Work Project on yhteisöllinen
taiteen ja tieteen hanke

Hankkeesta

Uskomme, että työelämää on muutettava ja parhaimmillaan työ ja työyhteisö voivat olla mielenterveyttä tukevia tekijöitä.

Mind@Work Project on tieteen ja taiteen rajapinnan ylittävä yhteisöllinen hanke terveemmän työelämän puolesta. Se keskittyy erityisesti uransa alkupäässä oleviin nuoriin aikuisiin, aloitteleviin esihenkilöihin ja yrittäjiin. Hankkeen toteuttamisessa on mukana mielenterveysjärjestöjä, tutkimus- ja asiantuntijalaitoksia sekä nuorten esihenkilöiden ja yrittäjien verkostoja. Hanke kohdentuu työssä jaksamisen kysymysten ympärille lähtökohtina mielenterveystaitojen ja työyhteisötaitojen vahvistaminen sekä ennaltaehkäisevä hyvinvoinnin ja osallisuuden kokemuksen lisääminen. Hankkeessa tuotetaan tietoa vertaisuuden periaatteella, nuorten aikuisten omasta asiantuntijuudesta käsin. Monet "yleiset" ohjeistukset eivät löydä tätä kohderyhmää tai puhu sen kielellä. Hankkeessa on kerätty yli 100 tarinaa nuorten aikuisten työelämäkokemuksista Suomessa ja Euroopassa ja niiden pohjalta on tuotettu yhteisöllisesti tarinallisia audiodokumentteja (Mind@Work Stories).

Toinen Mind@Work-hankkeeseen liittyvä aktiviteetti on työhyvinvointiin liittyvien haasteiden esille nostaminen työyhteisöjen kautta (Mind@Work-työyhteisöhaaste). Tässä osuudessa työyhteisöjä haastetaan kuuntelemaan audiodokumentteja ja keskustelemaan niiden herättämistä ajatuksista sekä työssä jaksamisesta yhdessä. Halutessaan tiimit voivat myös hyödyntää valmiiksi annettuja kysymyksiä keskustelussa tai tarttua haasteeseen ja sopia konkreettinen tiimikohtainen tavoite työhyvinvoinnin parantamiseksi, jota lähteä kokeilemaan yhdessä. 

Työhyvinvointia tukevan työn kehittämiseksi olisi tärkeä ymmärtää, miten sitä varten tuotettu materiaali vastaanotetaan ja miten se voisi tukea entistä paremmin nuoria aikuisia ja heidän tiimejään työssä jaksamisessa ja uupumuksen ennaltaehkäisyssä. Tätä olemme tutkineet yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.

Lisäksi aihetta lähestytään luovien menetelmien keinoin kaikille avoimissa osallistujalähtöisissä taidetyöpajoissa.

Meistä

Mind@Work Project -hankkeen taustalla on monialaisista ammattilaisista koostuva työryhmä, jossa yhdistyy osaamista sekä taiteen että tieteen aloilta. Työryhmästä valtaosa on itse nuoria aikuisia.

Haluamme osaltamme edesauttaa asenteiden muuttumista niin, että työssä jaksamisesta voitaisiin puhua avoimemmin – mitä useampi puhuu asiasta ääneen, etenkin työpaikoilla, sitä vähemmän stigmaa aiheeseen liittyy.

Mind@Work Project -tiimi:

Tiia Metiäinen, Pia Houni, Anttoni Palm, Veera Voutilainen, Ville-Matti Koskiniemi & Suvi Sinervo

Hanke toteutetaan yhteistyössä suomalaisten ja eurooppalaisten mielenterveysjärjestöjen, tutkimus- ja asiantuntijalaitosten, nuorten esihenkilöiden ja yrittäjien verkostojen sekä nuorten mielenterveyskuntoitujien kanssa. Hankkeen taustalla on myös iso joukko vapaaehtoisia.


Yhteistyö

Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat suomalaiset mielenterveysjärjestöt MIELI Suomen Mielenterveys ry ja Taiteen Sulattamo, ruotsalainen Balans, Euroopan mielenterveysjärjestö GAMIAN-Europe sekä Turun yliopisto. Hankkeen tutkimuksellinen osuus on toteutettu yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Helsinkiläinen äänituotantoyhtiö Artlab (nyk. Äänitoimisto) on tuottanut hankkeessa kuultavat audiodokumentit.


Rahoitus

Hanketta tukee taloudellisesti Niilo Helanderin säätiöSuomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Taiteen edistämiskeskus sekä TyösuojelurahastoMind@Work Project on voittoa tavoittelematon hanke. 


Advisor-tiimi

Anna-Maria Isola, Turun yliopisto, THL

Eveliina Lafghani, Taiteen Sulattamo

Hilkka Kärkkäinen, GAMIAN-Europe

Iida Mäkikallio, Filosofian Akatemia

Jani Kajanoja, Turun yliopisto

Jukka-Pekka Heikkilä, Aalto-yliopisto

Teemu Ollikainen, työterveyspsykologi

Tiina Tuominen, MIELI Suomen Mielenterveys ry

Hankkeen yhteistyökumppanit

Logos in two rows.png